Röportaj: James Dorton (BLACK CROWN INITIATE)
6 Nisan 2021İnceleme: “Ætheria Conscientia – Corrupted Pillars of Vanity”
13 Mayıs 2021Pentagram’ın ünlü vokalisti Murat İlkan ile hazırladığımız kısa röportajımızı sizlerle paylaşmaktan heyecan duyuyoruz. 2017 yılında “Akustik” albümüyle ikonik Türk metal grubuna yeniden katılan Murat İlkan, güçlü sesiyle dinleyicileri büyülemeye devam ediyor. Bu kısa röportajda, Covid-19 karantinası sırasındaki deneyimlerini, bu sürecin müzikal yaratıcılığı üzerindeki etkilerini ve Türkiye’deki metal sahnesinin gelişimi hakkındaki düşüncelerini konuşuyoruz. Murat İlkan’ın paylaştığı içgörülerle dolu bu kısa ama ilgi çekici röportajın tadını çıkarın.
Öncelikle Covid19 ve karantina süreci sizin için verimli miydi? Bu süreci nasıl geçirdiniz, müzik açısından üretiminize yardımcı oldu mu, ya da kısıtladı mı?
Çok enteresan bir süreçten geçiyoruz. Herkes bir anda alışmış olduğu rutinini değiştirmek zorunda kaldı. Bu tabii ki hepimizi çok olumsuz etkiledi. Bu şartlarda çok da verimli geçtiğini söyleyemeyeceğim. Üretiyorum ancak çok da konsantre olamıyorum ne yazık ki.
Karantina sürecinin müziğe ve müzisyene olan etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Her sektör gibi biz de olağan dışı duruma uyum sağlamaya çalışıyoruz. Tabii en çok etkilenen sektörlerden biri müzik sektörü oldu. Konserler yapılamıyor. Açıkçası faaliyetimiz durma noktasında. Bulunduğumuz şartlara uyum sağlamak dışında yapabileceğimiz çok bir şey de yok.
Online konser hissiyatı nasıldı? Solo projenizde de online konser düşünüyor musunuz?
Online konserler bu bahsettiğim ortama uyum sağlama açısından yaptığımız tek faaliyet. Hissiyatı canlı konserler gibi olmuyor, çok zayıf. Daha doğrusu konserde gibi hissetmiyorsunuz kendinizi. Prova yapıyor gibi bir ortamda oluyor her şey. Şartlar belirsiz bir şekilde, böyle devam edecekse, tabii ki kendi projem için de online konser vermeyi istemek durumundayım.
Türkiye’deki genç metal müzisyenleri hakkındaki düşünceniz nedir? Severek dinlediğiniz genç müzisyenler var mı?
Türkiye’deki genç metal müzisyenlerinin bu ortamda, bu müziği yapmak için verdiği çabayı çok takdir ediyorum. Açıkçası ayırt etmeden müzik yapmaya çalışan bütün gençleri destekliyorum.
Yeni Pentagram albümünden biraz bahsedebilir misiniz?
Önümüzdeki günlerde bir tekli daha çıkacak. Şu anda kayıtlar devam ediyor. Bu yıl bitmeden bir albüm çıkarma planımız var.
Müzisyen olmak değişmez hedeflerinizden biri miydi? Genç yaşlarınızda müzisyen olmak için bir şeyler feda etmek zorunda kaldınız mı?
Müzisyen olmak sanırım benim kaderimdi. Yedi yaşında koro ile başlayan müzik maceram bugünlere kadar getirdi beni. Ne mutlu bana ki ailem beni hep destekledi. Çok fedakarlıkta bulunmak zorunda kalmadım o sebeple.
Sahneye ilk adım atışınız nasıl oldu (grup, solo, müzik türü vs)? İlk sahneleriniz ile şimdikiler arasındaki duygu değişimini tanımlayabilir misiniz?
Sahneye adım atmam küçük yaşlarıma kadar gidiyor ancak profesyonel olarak sahne almam sanırım 1988 yılında, ilk grubum olan, Sawdust ile olmuştur. Sahne hissiyat olarak beni her zaman çok heyecanlandıran bir yer olmuştur. O sahneye ilk çıktığım gün kadar bugün de her çıktığım konserde aynı heyecanı yaşıyorum.
Rock ve metal müzik dünyasında güçlü bir vokal ve sevilen bir isimsiniz. İnsanların yıllardır sizden övgüyle bahsedişi ve sizi (ve grup arkadaşlarınızı) bu türün ustaları olarak görmesi size neler hissettiriyor?
Sevilmek, takdir edilmek tabii ki her insanı mutlu eder. Küçük yaşlarımdan beri başlayan bu maceramda, dinleyicilerle aramda hiç mesafe olmadı, hep iç içeydik. Sanırım bu samimiyet de aramızda bir sevgi bağı oluşmasına sebep oluyor. Bizi koydukları bu yerde onlara örnek olabiliyorsak ne mutlu.
Pentagram Murat İlkan’dan sonra farklı bir kimlik kazandı (Anatolia albümünün Pentagram ve Trail Blazer’a nazaran farklı oluşu). Bu süreç nasıl gelişti?
Gruplarda özellikle solistin değişmesi ve gelen solistin vokal tarzı üretilen işlere yansıyor. Benim de gruba gelişim yapılan müziğe haliyle yansıdı.
Kariyeriniz boyunca bir müzisyenden aldığınız en büyük tavsiye neydi?
Benim ilk hocalarımdan biri olan sevgili Şefik Şekeroğlu bana müzik konusunda çok yetenekli olduğumu ama başarımın devam etmesi için çalışmaktan asla vazgeçmememi tavsiye etmişti. Ben de aklımın bir köşesinde bunu tuttum ve çok çalıştım. Hala çalışıyorum.
İnsanların en çok merak ettiği sorulardan biri ile devam ediyorum. Pentagram size göre bir kalıp mı değiştiriyor yoksa günümüzün gereksinimlerine mi ayak uyduruyor?
Bunu çok da kalıp değiştirmek olarak görmüyorum. Sanatçı zaman zaman farklı duygular içinde olabilir ve bu da üretimine yansır. Şu anda yapmak istediğimiz neyse onu yapıyoruz.
Şu anda insanlara, müzisyenlere verebileceğiniz en büyük tavsiye ne olur?
Müzikal hayatlarında şu tutar, bunu yapmalısın gibi yönlendirmelerden çok, kendi inandıkları ve yapmaktan keyif aldıkları şeyleri yapmalarını ve bu doğrultuda çalışmaktan da gocunmamalarını tavsiye ederim. Çünkü ancak yaptığınızı severek ve inanarak yaparsanız başarı da beraberinde gelir.
Click here to read the interview in English.